Hur länge har Ebbas fik funnits, och vem är det som äger det?
Vi startade i mars 1997, och det är Ebba Jarnhag och Henrik Jönsson som äger det.
Klicka på Ebba för att få svaren.
Vi startade i mars 1997, och det är Ebba Jarnhag och Henrik Jönsson som äger det.
Helt enkelt för att vi själva är genuina 50-talsdyrkare! Vi gillar den oerhörda framtidstron som återspeglas i all formgivning; från bilar, scootrar, moppar och bensinpumpar och jukeboxar till bokomslag, färgglada plasttallrikar i picknickväskor, stringhyllor och njurformade bord med tre ben. Man blir glad bara av att tänka på det! För oss är fiket lite av en förlängning av oss själva. Vi har bara 50-talsinredning hemma, när andan faller på och tid finnes glider vi gärna omkring i vår mintgröna herrgårdsvagn – en Oldsmobile från 1958. Övervägande delen av den musik vi lyssnar på hemma är också från förr. Ebba är helt inne på klassiska 50-talshjältar som Vince Taylor, Gene Vincent, Elvis, Chucken, Little Richard, Jerry Lee, och Ricky Nelson, men gillar också moderna orkestrar som The Go-Getters och Mean Devils. Samt Ebba Grön och det mesta Thåström har hittat på sen dess (undantaget PLP). Rycks gärna med. Bytte namn efter favoritorkestern för 25 år sen. Henrik, som har ett förflutet som sångare i bl a Rumble Bees, är lite modärnare och håller sig gärna till band som drog igång på 60- och 70-talet. Beatles, tidiga the Who, Ramones och The Jam tillhör favoriterna. De allra största hjältarna heter The Kinks. Sommaren 2010 var Henrik på en låtskrivarkurs i England med Sir Ray Davies (sångaren i The Kinks). Han har nog inte hämtat sig riktigt än. Henrik alltså.
Det mesta av inredningen har vi själva köpt på loppisar och liknande. En del av de större föremålen, som jukeboxen och varuautomaterna, har vi hittat på annons. Jukeboxen hämtade vi uppe i Stallarholmen och den har väl stått på något lokalt fik där. Den blå varuautomaten har stått utanför en lanthandel i Hishult. De röda sofforna kommer från ett kondis i Alingsås, och den blå galonsoffan har faktiskt stått på Betula. Vår snygga gula barskylt tiggde vi oss till av ägaren till Tre Stjärnor i Kågeröd, Café Konditori-skylten har suttit utanför ett café på Södra Storgatan och EmWe-skylten hittade vi i Grevie. De tjusiga caféborden med svarvade pelare har stått på ett café på Rååvägen. Vi är nära nog besatta av gamla grejor, och efter att ha loppat loss rejält sedan vi träffades 1991 har vi samlat ihop både ett helt hem och ett fik. Plus sju proppfulla förråd....
När vi öppnade vårt café 1997 var det väldigt ovanligt att folk fotograferade över huvud taget. Några år senare dök digitalkamerorna upp och strax därefter mobiltelefoner med inbyggda kameror. Plötsligt blev det väldigt enkelt och billigt att fotografera, och ganska snart blev fotograferandet ett störande inslag. Det var inte ovanligt att folk gick runt och fotograferade av hela inredningen in i minsta detalj - ibland var det personer som inte ens hade handlat något, utan bara kom in från gatan och började gå runt och ta bilder utan att fråga. Ganska ofta hände det att någon smällde av en blixt rakt i ansiktet på någon i personalen, eller riktade kameran mot övriga gäster som kanske inte var överdrivet roade av att hamna i någon okänd persons fotoalbum. Folk var t.o.m. ute och plåtade i köket, och vid ett tillfälle hände det att en man smög sig in bakom disk för att fotografera sin fru när hon beställde i kassan. Då kände vi att det nog var dags att styra upp det här med fotograferandet lite grann, så därför satte vi upp en skylt med följande text:
”Ni får väldigt gärna ta bilder av Ert eget sällskap när Ni sitter och äter. Däremot är det inte tillåtet att ta några andra bilder inne på caféet. Den som vill fotografera personalen måste givetvis fråga personen i fråga först. Tack för visad hänsyn.”
Självklart tycker vi att det är både kul och hedrande att det finns personer som vill skriva om oss på bloggar och andra forum, och då även komplettera med bilder från vårt fik. Men vi vill gärna ha koll på vem som fotograferar och varför. Det är tyvärr inte ovanligt att personer som planerar inbrott förbereder sig genom att dokumentera den tilltänkta lokalen och dess larmanordningar med hjälp av en kamera. (Det lär f.ö. vara en av anledningarna till att det sedan några år tillbaka råder fotoförbud på Väla Centrum.) Det kan naturligtvis även finnas sammanhang som vi inte vill förekomma i. För många år sedan använde t.ex. tidningen Tjej-special en bild på en lättklädd dam, tagen utanför vårt fik, i ett reportage om ”Syndens Helsingborg”.
Vill ni ta mer än någon enstaka bild eller har för avsikt att publicera bilder på internet eller någon annanstans, är vi mycket tacksamma om ni talar med någon av oss som äger fiket innan ni börjar fotografera. För det mesta är vi positivt inställda. Vi kan t.o.m. tänka oss att posera om vi är på det humöret, men då vill vi gärna ha lite tid att fixa till oss först.
Det är säkerhetsskäl som ligger bakom att vi helst ser att barnvagnar parkeras utanför. Det är vi som är ansvariga för att folk ska kunna komma ut om det exempelvis börjar brinna. Vi har tre nödutgångar som absolut inte får lov att blockeras – givetvis vill ingen riskera att inte komma ut vid en nödsituation.
Dessutom måste personal och övriga gäster kunna ta sig fram. Detta innebär dock inte att vi har något barnvagnsförbud. Har man en sovande bäbis i vagnen är det bara att ta kontakt med någon ur personalen så hjälps vi åt att försöka trolla fram en plats till vagnen. Vi rekommenderar avdelningen som ligger närmast Bruksgatan, går ni längre in blir det tyvärr svårt för andra gäster att ta sig förbi.
Under sommarhalvåret går det alldeles utmärkt att ställa barnvagnar i gången mellan Bruksgatan och vårt uterum. Vi lånar gärna ut ett lås till den som är rädd för att bli av med vagnen när den parkeras utanför. Och det finns fina, gamla barnstolar för barnen att sitta i.
Jajamensan! Alla våra kakor är hembakta. Allt görs från grunden, färdiga mixer är portförbjudna. Det innebär att det finns morötter i morotskakan, päron i pärontårtan och hallon i halloncheesecaken. Övervägande delen av recepten är egna påhitt.
Både vi och fiket måste ha lite ledigt ibland! Dessutom behöver vi en dag när vi kan städa, utföra reparationer och förbereda allt som behöver förberedas inför nästa vecka.
Hyresgästen som hade lokalerna innan vi flyttade in 1997 var en damklädesaffär som hette Rabalder. Dessförinnan (från 1982) låg här Rigels second handbutik som sålde begagnade kläder. Mellan 1974 och 1982 hyrdes lokalen av en dam som hette Bianca som tillverkade lampskärmar. Enligt henne övertog hon lokalen av en judisk familj som hade en tavel- och ramaffär, och som dessutom bodde i huset. Det har även funnits ett repslageri och toffelverkstad här. I källaren har det legat ett tvätteri som bl a tog hand om tvätt och mangling till restauranger i stan. Andra våningen har hyrts ut som bostäder. En gäst berättade att hennes man hyrde rum här när de var förlovade på 40-talet. Då var det utedass på gården som gällde. Ingen verkar veta exakt hur gammalt huset är, men en ansökan om att få bygga om, som finns på Stadsbyggnadskontoret, tyder på att det är över 200 år gammalt.
Absolut! All mat och dryck går att köpa med sig hem. Och alla kakor. Det går även finfint att beställa hela tårtor och hela plåtar med kakor – vi fixar det mesta! Dessutom går det att beställa smörgåstårtor och landgångar. De finns bara för avhämtning och måste beställas i förväg. Smörgåstårtorna ska helst beställas minst två dagar innan och landgångar en. Blir det panik och beställningen görs i sista minuten försöker vi givetvis fixa det ändå!
Det är en trivselfråga, både för personalen och för övriga gäster. Och vi tycker det är betydligt trevligare att slippa rök och fimpar både när man fikar, äter och när man jobbar. Bakgrunden är att vi hade fimpar på marken, i rabatter, på tallrikar och i kaffemuggar och glas trots att vi letat upp fina, rostfria askfat där fimparna försvann när man tryckte på en knapp. Till slut tröttnade vi och införde totalt rökförbud. Ett beslut som uppskattas av den absoluta majoriteten av våra gäster - och inte minst bland personalen! Den som vill ta ett bloss behöver bara gå utanför staketet på Bruksgatan, svårare än så är det inte!
Nej, det går tyvärr inte. Däremot går det att boka ett eller flera bord under våra ordinarie öppettider (läs mer under avdelningen "Boka bord").
Det händer, men inte så ofta. Vi vill gärna att den som kommer och praktiserar hos oss ska få något ut av sin tid hos oss. Eftersom vi ofta har mycket att göra känner vi att det kan vara svårt att avsätta den tid som vi anser behövs för att en eller två veckors prao ska bli meningsfull. Att bara få torka bord och plocka disk känns inte riktigt reko. Tar vi emot någon brukar vi försöka hinna visa allt från disk- och kaffemaskinen till hur man bakar och steker hamburgare. Men givetvis skadar det inte att kolla om vi har möjlighet att ta emot någon just när du ska ut på praktik. Det bästa är om du skickar ett mail, med uppgifter om vilken typ av praktik det handlar om, samt vilka veckor det gäller.
Ja! Vi har inget samband med andra restauranger eller caféer som heter något med "Ebbas", och vi har absolut inga planer på att öppna några filialer.
Ja! Ni väljer själv belopp. Minimibeloppet är 100 kronor. Giltighetstiden är 10 år.
Hela beloppet behöver inte utnyttjas samtidigt.